2013. november 3., vasárnap

Kusudama

Már nagyon régóta szemezgetek a kusudama technikával. Mielőtt bármit is mutatnék, nézzük meg egy kicsit a szó eredetét:
"A kusudama szó szerint gyógyító labdát jelent, amelyet gyógynövényekből, virágokból fűztek gömb formájúra. Gyógyereje főként az illatában volt, ezért is kötötték fel a beteg ágya fölé, vagy mellé a függönyre. A kusudama a kusuri (gyógyszer) és a tama (labda) szavakból jött létre. Első említést róla a Heian-korszakból találunk, amely 749-1192-ig tartott. Ekkor illatos fát és gyógynövényeket tettek kis szövetzsákba, és ezt díszítették virágokkal, más források szerint édes illatú virágokat kötöttek egy csomóba benne. Színes selyemszálakat is fűztek bele, amelyek hosszan lelógtak belőle. Hagyományosan május 5-én lógatták ki az ajtó elé, hogy elűzzék vele a betegségeket és rossz szellemeket.
A kusudama szó mára teljesen egybeforrott az origami-gömbökkel. De gyógyító tulajdonsága papírból készítve nincs, sajnos. Mára már csak ajtódísz, függönydísz, gyermekjáték, vagy szép hobbi a háziasszonyoknak unalmas délutánokra."  (Forrás: http://szekeresbogi.hu/egy-kis-japan-1-kusudama/)

Nyáron neki is álltunk a lányokkal a hajtogatásnak. Aztán csak rakosgattuk ide-oda a már elkészült virágokat, szirmokat, és nem történt velük semmi. Aztán a héten Dór és Lilla újra lendületbe jöttek, meghajtogattuk az összes szirmot, így a következő este összeállítottam a virággömböt az elkészült 12 virágból. Egy virág 5 sziromból áll, tehát összesen 60 szirmot kell hajtogatni egy gömb elkészítéséhez!




Akit érdekel az elkészítés, ezen útmutatók alapján el tudja készíteni:
http://foldingtrees.com/2008/11/kusudama-tutorial-part-1/
http://dekooder.blog.hu/2012/04/28/papirvirag_anyak_napja
http://origami-csodak.blogspot.hu/2013/06/kusudama-viraglabda.html

2 megjegyzés:

  1. Szia! A konzolt hol vetted? Nagyon tetszik. Köszönöm válaszod! Orsi

    VálaszTörlés
  2. Szia! A konzolt hol vetted? Nagyon tetszik. Köszönöm válaszod! Orsi

    VálaszTörlés